Surfen of snowboarden?

Mensen vragen me wel eens wat ik leuker vind, snowboarden of surfen. Het antwoord daarop is moeilijk te geven, ook omdat je één van twee niet op z’n staart wilt trappen. Het is allebei te gek om te doen en vooral de afwisseling is mooi. Pindakaas of hagelslag? Pindakaas en hagelslag!

Als ik dan toch de plus- en minpunten op een rijtje ga zetten, dan komt als eerste pluspunt bij het surfen naar boven dat de levensstijl ervan heel relaxed is. Met een beetje geluk is het warm, leef je op het strand, slaap je ’s avonds als een baby en sta je ’s morgens bij het eerste licht weer op. Snowboarden gaat vaak gepaard met aprés ski, rokerige bars en halve liters bier en sta je ’s morgens regelmatig met een houten kop op. Niet dat je leven dan slecht is als je de gordijnen open doet en uitzicht hebt op de bergen en (met een beetje geluk) een flink pak verse sneeuw.

Het verschil zit hem ook in het eten, bij surfen heb ik vaak behoefte aan gezond eten, groenten en fruit en veel water. Dat in tegenstelling tot wanneer ik me in de bergen begeef, waar je een overvloed aan koolhydraten en vetten binnen krijgt door alle kaseknocken, rosti’s, kaiserschmarren en kermknodels. En waar, zoals ik al zei, het meeste vocht dat ik binnen krijg in de vorm van bier is. Maar wat maakt het uit? Lekker bourgondisch leven, heerlijk eten en veel drinken, daar is nog nooit iemand slechter van geworden! Hooguit een paar kilo zwaarder.

Doordat de levensstijl bij het surfen je laat streven naar een lichaam in uiterst gezonde en uitgeruste staat, geeft het ook de ruimte voor een gezonde geest. Een yogasessie ’s morgens bij opkomende zon, of op dat tijdstip in het water dobberen en de zon vanachter de duinen zien opkomen terwijl hij als oranje gloed door de golven heen schijnt, maakt je helemaal zen.

En als ik dan later in het water lig, vechtend tegen de elementen, schieten flarden van de yogasessie door mijn hoofd: ‘Try to challenge yourself, but know your limits and don’t go beyond them’. Ik vraag me af waar dit nou weer vandaan komt en als je vervolgens een flinke set golven op je af ziet komen realiseer je je dat je nog wel wat van dat soort wijsheden kunt gebruiken. Ja, dit is een uitdaging en nee ik had niet gedacht dat mijn grens van uithoudingsvermogen nog verder kon worden overschreden! Doorzetten en vooral niet opgeven! Allemaal dingen die later in het dagelijks leven goed van pas komen. Als je in de wachtlijn voor één of andere klantenservice hangt of op het station staat en de zoveelste trein door winterweer uitvalt. Geduld, doorzetting- en uithoudingsvermogen! Het wordt steeds weer op de proef gesteld, maar gelukkig ben je met iedere surfsessie ook daarin weer beter getraind.

Dit alles zegt natuurlijk niet dat het bij het snowboarden allemaal koek en ei is. Ook daar moet je wel eens meters door diepe sneeuw omhoog hiken of lig je verstopt in een dik pak sneeuw en ben jij de enige die ervoor kan zorgen dat je er weer uit komt. Dus ook hier leer je om nog maar een vrolijk deuntje in te zetten en verder te gaan met hetgeen waaraan je bent begonnen (al vraag je jezelf soms af waarom).

Dus tsja, wat is nou vetter, snowboarden of surfen? Het is allebei te gek!